Услуги

ЗАВИСИМОСТИ

Най-често срещаните физически симптоми са:
- изпотяване;

- ускорен пулс;

- треперене на цялото тяло или крайниците;

- мускулно напрежение;

- затруднено дишане;

- гадене, повръщане, диария;

Най-често срещаните психологически симптоми са:
- усещане за неконтролируема жажда;

- завишени нива на тревожност;

- панически атаки;

- депресивни състояния, гняв и срам;

- ненужно и необмислено рисково поведение;

- смущения в съня или безсъние;

- обсесивно-компулсивни признаци;

- раздразнителност и параноя;

Други индикатори, които подсказват, че индивидът страда от пристрастяване, включват хаос в сферата на взаимоотношенията, влошаване на представянето в работния процес, отсъствия от работа/училище и финансови проблеми.

Какви са най-често срещаните форми на пристрастяване
Хората са податливи на пристрастяване към голям брой вещества и поведения. Част от специалистите твърдят, че човек може да се пристрасти почти към всичко.

Съществуват някои вещества, които са силно пристрастяващи и идват от природата. Опиати като хероин, кодеин и морфин попадат в тази категория. Това е така, защото тяхната структура е много подобна на естествения невротрансмитер ендорфин. Реакцията при прием на опиатите обаче е много по-мощна от всеки естествен стимул, създавайки грандиозно състояние на еуфория.

Част от най-разпространените зависимости са повлияни в известна степен от обществото. Някои от тях са по-социално приемливи и управляеми от тази носена от наркотик като хероина например. От десетилетия се поставят въпроси за приемливостта и законността на вещества, предизвикващи зависимост, като тютюна и алкохола.


Основната причина, поради която зависимостта може да бъде проблемна за лечение, е наличието на симптоми при отнемане на пристрастяващото вещество. Когато приемът му спре мозъкът спира да изпитва обичайно повтарящото се освобождаване на невротрансмитери, носещо приятни емоции. Поради това той изпраща сигнали, които принуждават личността да се върне обратно към действието, носещо му забрава и усоволствие.

Симтомите включват:

- внезапна загуба или поява на нетипичен апетит;

- безсъние;

- главоболие;

- сърцебиене;

- физическа слабост;

- липса на концентрация;

- мускулни болки;

- студени и/или горещи вълни;

- потене;

- депресия;

- тревожност;

- недоволство;

- гняв;

- проблеми с храносмилането.